De najaarsgroep met coach Dewi Deinum is alweer vijf weken in Tondano met lessen dans, sport, mode en global warming. Lees hieronder een deel van het verslag van Anna Lautenbag. Voor haar is het verblijf wel heel speciaal. Zij bezocht onlangs het huis waar haar opa, Hans Zondervan, in Tondano zijn jeugd doorbracht. Hij is in Amurang geboren en een oudere broer van onze voorzitter Ritsko van Vliet. 

"Ik zit in het tweede jaar van de opleiding Styling Design op het Friesland College. Eind 2017 zag ik posters door de school hangen als promotie voor Stichting Amurang. Gelijk kreegik een intuïtief gevoel dat ik hier iets mee moest doen. Samen met Robin Timmerman van de opleiding Creatief Vakman, heb ik het project ‘Anak Dunia’ opgezet. Dit betekend ‘Wereld Kind’, we willen de kinderen vanhet tehuis St. Rosa De Lima bekend maken met het onderwerp Global Warming.
De eerste keer les geven was spannend en voor mij ook nog vrij onwennig. Veel ervaring had ik nog niet met lesgeven, maar ik vind mijn draai erin en het gaat steeds beter. Van de andere meiden ontvang ik goede tips, en kunnen we elkaar helpen waarin nodig. De evaluatie momenten die we per dag na de les met elkaar doornemen, zijn waardevol. Je leert reflecteren op jezelf en verbeterpunten aan te geven.
Ik heb aan vier verschillende groepen van rond de negen kinderen, drie dagen les gegeven en daarna door gewisseld. In deze 3 weken heb ik de kinderen leren kennen, een band met ze gevormd, maar ook al ontdekt wat ieders persoonlijke en vakinhoudelijke kwaliteit is. De 1 is goed in een concept bedenken, de ander is goed in het uitvoeren hiervan. Er zitten ook kinderen tussen die ontzettend goed kunnen tekenen en schilderen. In de laatste 3 weken ga ik samen met de kinderen de muren van het buiten klaslokaal schilderen. Hierop komen muurschilderingen te staan over het thema ‘klimaat verandering’, wat gepaard gaat met een betekenis erachter.
Mijn opa is geboren in Amurang in Indonesië en heeft daarna in Tondano gewoond. Zijn vader heeft vroeger tekenlessen gegeven aan basisschool kinderen in Tondano. Deze 90 jaar oude tekeningen heb ik weer mee terug naar Indonesië genomen, en wil ze graag op de muren laten schilderen.
Ik ben dankbaar dat ik hier mag zijn, en dat ik de kinderen bewust kan laten maken wat er in de omgeving speelt. Milieuvervuiling is een groot probleem in Indonesië, de kinderen hebben hier indirect ook mee te maken. Het is belangrijk dit aan te kaarten, en ben ontzettend blij dat ik hier een verschil in kan maken, ook al beginnen we klein. De laatste weken zullen we nog heel veel moois ontdekken, zowel met de groep, onszelf en samen met de lieve lokale mensen hier."

Deel deze pagina